vrijdag 17 oktober 2014

ANÆ Boomroosters en feestverlichting

In de donkere maanden van het jaar wilt een winkeliersvereniging graag de sfeer verhogen door de bomen in de winkelstraten te voorzien van sfeerverlichting. ANAE is gevraagd mee te denken hoe de voeding van deze feestverlichting te verwerken in het boomrooster.

Voor het aansluiten van de feestverlichting dient in het maaiveldontwerp twee zaken meegenomen te worden: een voedingspunt en een energiekastje voorzien van een zekering, een energiemeter en een schakelaar.

Het voedingspunt kan bestaan uit een stekkerdoos 16A 2P+T IP76. Deze stekkerdoos is wel spatwaterdicht, maar niet molest bestendig. Het is daarom wijsheid deze stekkerdoos op te bergen in een overrijdbare grondpot. Deze grondpot kan in het boomrooster worden opgenomen en is afsluitbaar met een driehoeksleutel. De grondpot wordt gemaakt van cortenstaal, waardoor de uitstraling gelijkwaardig is aan de uitstraling van het boomrooster. Om bij een bestaande boom niet te veel in confl ict te komen met de wortels, is de grondpot horizontaal geplaatst: de totale hoogte vanaf maaiveld bedraagt 12 cm.

Voor het aansluiten van de feestverlichting is een energiekast nodig. Normaliter wordt deze niet al te grote kast tegen een gevel van de bebouwing geplaatst. Maar in winkelstraten is ook hier vaak weinig ruimte voor. Voor een van haar projecten heeft ANAE een bank aangepast, zodanig dat de zitting omhoog geklapt kan worden. Onder de zitting van de bank is de energiekast geplaatst. Ook de opklapbare zitting kan worden afgesloten met een driehoeksleutel.
In de energiekast is een schakelaar opgenomen, een energiemeter en een zekering. Als de feestverlichting niet gebruikt wordt, is het wijsheid niet de contactdozen op stroom te zetten. Anders zou het kunnen zijn dat mensen vrijblijvend energie gaan afnemen. De energiemeter is nodig omdat de rekening voor de elektriciteit vaak wordt betaald door de winkeliersvereniging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten